Gisteren hadden we het Willem-Alexander Kinderziekenhuis (WAKZ) een geslaagd symposium over COVID-19 en kinderen. Veel dank aan alle sprekers en aanwezigen en aan de voorzitter Pieter Fraaij.

COVID-19 in gezinnen

Angelique Winkel, Elandri Fourie en Patricia Bruijning-Verhagen hadden interessante presentaties over transmissie binnen gezinnen en de invloed van pre-existente immuniteit en de verschillende virus-varianten daarop. Ook het relatief milde beloop bij de meeste kinderen was evident.

Kinderen in het ziekenhuis

Adam Tulling liet de resultaten van de COPP-studie zien. Kinderen met acute COVID-19 die extra zuurstof of IC opname nodig hebben, hebben relatief vaak een onderliggende aandoening. Bij de ongeveer 180 kinderen met MIS-C in de COPP-studie blijkt een oudere leeftijd bij presentatie (>12 jaar) geassocieerd met een ernstiger beloop.

MIS-C

Gertjan Lugthart schoolde de aanwezigen bij over de immunopathologie van MIS-C, met als cliff-hanger: ‘wat is het superantigeen’? Karolijn Dulfer en Corinne Buysse lieten met de resultaten van het landelijke IC-onderzoek zien dat de psychologische impact van een intensive care opname vanwege MIS-C groot is. Zelfs een jaar na de opname hebben kinderen soms nog klachten.

Post-COVID condition, oftewel ‘long COVID’ bij kinderen

Coen R. Lap, M.D. en Lieke Noij lieten resultaten zien van de diverse post-COVID onderzoeken bij kinderen. Hoewel gelukkig zeldzaam, hebben kinderen met post-COVID klachten veel last van vermoeidheid en soms ook langdurig schoolverzuim.

Kinderen vaccineren … of niet?

Susan Hahné van het RIVM sprak over diverse aspecten van vaccinatie-veiligheid, effectiviteit en monitoring. Aan de hand van een aantal stellingen discussieerde daarna het panel met de zaal over de voors en tegens van het vaccineren van kinderen tegen COVID.