FAQ + LINKS
Veelgestelde vragen en enkele links naar aanvullend informatiemateriaal.
Veelgestelde vragen en enkele links naar aanvullend informatiemateriaal.
Waar gaat de COPP-studie over?
Het doel van de ’Clinical features of COVID-19 in children (COPP)’-studie is om gegevens te verzamelen over de ziekte COVID-19 bij kinderen in Nederland.
Per wanneer is de studie open?
De studie is open sinds 6 april 2020.
Tot wanneer loopt de studie?
Op dit moment is nog niet bekend hoe lang de studie zal lopen. Een en ander hangt af van de snelheid van inclusie en het verloop van de epidemie.
Is er een limiet aan het aantal ziekenhuizen dat mee kan doen?
Nee, er is geen limiet. We willen graag dat zoveel mogelijk ziekenhuizen meedoen, om zo een compleet mogelijk beeld te krijgen van COVID-19 bij kinderen in Nederland.
Moet ik iets regelen voordat ik in mijn ziekenhuis patiënten kan includeren?
Zie https://covidkids.nl/voor-professionals/ voor een stappenplan of neem contact op met info@covidkids.nl
Help! Ik zie door de METC-bomen het DSA-bos niet meer.
neem contact op met pedmed-nl.farmtox@radboudumc.nl. Zij kunnen je adviseren over hoe je het benodigde papierwerk in je eigen ziekenhuis het best kunt aanpakken.
Heb ik van beide ouders informed consent nodig?
Per 20 april 2020 hebben we van de METC-LDD goedkeuring om van één ouder/verzorger toestemming te vragen.
Dit is ondersteund met de volgende argumentatie: De reden voor deze wijziging is gezien de strenge maatregelen die in ziekenhuizen genomen worden met als gevolg dat in veel gevallen slechts één ouder bij de patiënt aanwezig mag zijn. Wij gaan ervan uit dat ouders elkaar informeren zoals ook bij de medische behandeling. Dit willen wij ondersteunen door een statement van de Commissie Regelgeving en Onderzoek (Coreon). Hierin staat: “Vanwege de hoge werkdruk kan evenmin van betrokken behandelaars verwacht worden dat familieleden gebeld of aangeschreven worden om toestemming in plaats van de patiënt te verlenen voor deelname aan onderzoek. Vanwege mogelijk besmettingsgevaar worden zij ook op locatie geweerd.”
Het nieuwe protocol met PIFs zal uiterlijk 22/4 op de professionals-pagina worden geüpload.
Kunnen er vanuit één ziekenhuis meerdere mensen data invoeren?itle
Ja, er kunnen vanuit één ziekenhuis meerdere mensen gemachtigd worden om gegevens in de database in te voeren. Let er wel op dat het duidelijk is wie welke patiënten invoert, zodat er geen dubbele records ontstaan (en er onnodig dubbel werk wordt verricht).
Op welk moment moet ik de gegevens van mijn patiënt invoeren?
We willen het liefst zo snel mogelijk na presentatie/ontslag de eerste gegevens ontvangen, omdat we een ‘live update’ willen laten zien op onze website. Daarom hebben we het CRF onderverdeeld in een ‘basisregistratie’ en een ‘uitgebreidere registratie’. Wanneer kort na presentatie/ontslag de basisregistratie is ingevuld, kan zo nodig in tweede instantie de uitgebreidere registratie ingevuld worden.
Waarom vragen jullie om een dagelijks rapport en niet alleen op een aantal vaste momenten?
Dit omdat we het beloop (zoals bijvoorbeeld respiratoire insufficiëntie) van dag tot dag willen volgen. Bij volwassenen weten we, dat er vrij plotseling een verslechtering van de klinische toestand op kan treden. Of dit ook zo is bij kinderen met een ernstig verloop van COVID-19, weten we nog niet.
Er wordt naar laboratoriumuitslagen gevraagd, betekent dit dat ik bij alle patiënten bloedonderzoek moet doen?
Nee, laboratoriumdiagnostiek moet op klinische gronden worden aangevraagd, niet speciaal voor deze studie.
Er wordt naar X-thorax en CT-thorax uitslagen gevraagd, betekent dit dat ik bij alle patiënten beeldvorming moet doen?
Nee, beeldvorming moet op klinische gronden worden aangevraagd, niet speciaal voor deze studie.
Worden alle patiënten/ouders benaderd voor vervolgonderzoek?
Nee, alleen indien daar toestemming voor is gegeven.
Kan ik ook retrospectief patiënten includeren?
Het onderzoek is als prospectieve studie opgezet. Echter, als de patiënt/ouders toestemming geven kan er ook retrospectief geïncludeerd worden (bijvoorbeeld patiënten die zich presenteerden voordat de studie open was).
Wat zijn jullie van plan met eventueel restmateriaal?
Indien mogelijk, vragen we om restmateriaal (bijvoorbeeld serum dat over is na een reguliere bloedafname) van geïncludeerde patiënten veilig te stellen voor vervolgonderzoek. Dit restmateriaal kan van onschatbare waarde zijn voor bijvoorbeeld onderzoek naar medicatiespiegels of immunologische parameters.
Includeren jullie ook patiënten met een verdenking COVID-19 die uiteindelijk een andere verklaring voor de klachten hadden?
Nee, we includeren alleen patiënten met COVID-19 en niet patiënten met een andere oorzaak voor de (luchtweg-)klachten.
Tot en met welke leeftijd kunnen kinderen in deze studie worden geïncludeerd?
Kinderen van 0 tot en met 17 jaar kunnen in deze studie worden geïncludeerd.
Is dit eenzelfde onderzoek als de CoviD Kids studie van Amsterdam UMC?
Nee, de CoviD KIDS studie onder leiding van Dasja Pajkrt gaat over de aanwezigheid van afweerstoffen in bloed en speeksel van een groep kinderen (met en zonder aanwijzingen voor doorgemaakte COVID-19). Meer informatie over die studie vind je hier.
geeft uitleg bij het Coronavirus:
Algemene informatie voor kinderartsen over COVID-19 bij kinderen.
Sinds 2018 is Pedmed-NL het Nederlands kindertrial netwerk. Pedmed-NL legt verbinding tussen klinische centra met als doel het verbeteren van klinische onderzoek, zodat kinderen beter beschermd kunnen worden tegen ongepast gebruik van medicatie. Een manier om kinderen beter te kunnen beschermen is het goed ontwerpen en goed uitvoeren van klinische studies en kinderen meer te betrekken in dit proces. Pedmed-NL ondersteunt en faciliteert klinische studies in de pediatrie, succesvolle klinische studies leiden immers tot meer en meer veilige medicatie voor kinderen.
Algemene website van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde